Opis projekta
269
page-template-default,page,page-id-269,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Opis projekta

Trauma – Naša priča

Autori: prof. dr Tijana Mirović i Marko Tomašević

Organizatori: Psihološko savetovalište Mozaik i Centar za Shema terapiju Beograd

Trajanje (faza 1): Od 10.10.2018. – 10.10.2019.

 

Zašto smo pokrenuli ovaj projekat?

 

Godine koje su za nama nisu bile lake godine. Preživeli smo ratove, bombardovanje, sankcije, izbeglištvo, siromaštvo, političke promene i razne teške lične priče. Neki od nas su bili žrtve i svedoci nasilja, ostali bez posla, izgubili zdravlje ili krov nad glavom, ostali bez bližnjih. Pošto su se događaji smenjivali, nije bilo prostora za obradu svega ovoga, pa samim tim ni za oporavak i lečenje.

 

Iako su mnogi patili, o ovim temama se vrlo malo pričalo, kako u stručnim krugovima, tako i u samom društvu. Objavljeno je tek nekoliko knjiga na ovu temu, a jednako je malo bilo i otvorenih razgovora ili tribina. Ako se o traumama pisalo, najčešće je to bilo na senzacionalistički način koji traumatizuje publiku, a žrtve retraumatizuje, ogoljuje i ponižava. Ovim projektom, želeli smo da napravimo prostor da se o traumi i svim ovim temama priča, misli, razmenjuje, čita i piše na human, zdrav i nestigmatizujući način.

 

Želeli smo da kreiramo prostor i platforme za otvoren razgovor o traumama koje smo doživeli, o njihovom uticaju na naš život i načinima na koji smo se (iz)borili sa posledicama traume. Dodatni cilj bio je osnaživanje profesionalaca (psihologa/psihoterapeuta, aktvista, novinara…) u nošenju sa ličnim traumama i sekundarnom traumatizacijom (nastalom usled rada sa traumatizovanim osobama).

 

Projekat koji smo pokrenuli namenjen je, dakle, svima nama: ljudima koji su preživeli traumu, široj društvenoj zajednici i profesionalcima. Zbog toga ovaj projekat i cela ova priča i jeste „naša priča“.

 

Šta su bile akcije?

 

  1. Sastanak sa predstavnicima medija– obeležavanje Međunarodnog dana mentalnog zdravlja (1.10.20018.) razgovorom sa novinarima o traumi, mentalnom zdravlju i sličnim temama.
  2. Pilot istraživanje „Inventar naših trauma“ – ispitivanje koje smo sve traume doživeli i preživeli.
  3. Leksikon traume– prikupljanje vaših i naših priča o doživljenim traumama
  4. Pokretanje Facebook stranice „Trauma – naša priča“– platforme za razmenu koirsnih informacija i linkova na temu traume
  5. Matine sa terapeutom na temu traume – Druženje i razgovor sa našim psihoterapeutima uz čaj i kafu (28.10.2018. u Psihološkom savetovalištu Mozaik)
  6. Tribina o različitim vrstama trauma – Dom omladine (25.11.2018.)
  7. Tribina „Trauma iz ugla različitih psihoterapijskih modaliteta“– Fakultet za Medije i Komunikaciju (9.3.2019.)
  8. Radionica za kolegena temu traume i posttraumatskog stresnog poremećaja (16.3.2019. u Centru za Shema terapiju Beograd)
  9. Knjiga „Trauma naša priča“– čija promocija je zakazana za 10.10.2019. u Domu omladine

 

I ne stajemo na tome!

 

U narednoj fazi projekta (10.10.2019. – 10.10.2020.) planiramo snimanje podkasta na temu traume i nastavak sa tribinama i prikupljanjem materijala za Facebook stranicu, Leksikon i sajt.