„Konkretan fokus na problematiku”
376
post-template-default,single,single-post,postid-376,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

„Konkretan fokus na problematiku”

„Konkretan fokus na problematiku”

Bliski, dugogodišnji i česti kontakti sa osobama koje se nalaze visoko na spektru poremećaja ličnosti iz grupe B poremećaja na mene su ostavili traga, što je na mene uticalo da razvijem PTSD/C-PTSD.

Sa time se borim kroz: 1. edukaciju, 2. dekonstrukcija traume/traumatske veze i sl, 3. razmenu iskustva u sigurnom okruženju sa osobama sa istim/sličnim iskustvom (internet, youtube, forumi, online grupe za podršku, lični kontakti sa drugim preživelim, 4. telesnu relaksaciju i opustanje simpatičkog nervnog sistema, deaktiviranje fight/flight režima i hipervigilnosti na fizičkom nivou, 5. deaktiviranje okidača, prelepljivanje novih iskustava na okidače, desenzitizacija… 6. uklanjanje ograničavajućih uverenja koja su proistekla iz iskustva, 7. vežbanje i praktikovanje metakognicije.

Za nošenje sa ovakvim iskustvima, smatram da su važni informisanost, edukacija, povezivanje sa drugim preživelim, telesna terapija pa tek onda rad na disfunkcionalnim uverenjima, stidu i drugim veštački izazvanim neprijatnim osećanjima…vežbanje distanciranja i ne-lepljenja sa senzacijama i emocijama…

Isključivo rad sa terapeutima koji imaju isto „lično”, a ne profesionalno iskustvo u svojoj istoriji i koji izuzetno dobro poznaju dinamiku između neurotipične osobe i osobe/a sa poremećajem ličnosti.
Kontakt i pitanja isključivo sa priznatim autoritetima i ekspertima u oblasti. Edukacija isključivo knjigama, seminarima i audio/video materijalima od strane stručnih lica (psihologa/psihijatara) sa dugogodišnjim-višedecenijskim iskustvom i konkretnim fokusom na problematiku.

(muško, 33 godine)